Détail de la notice
Titre du Document
Dietary polyunsaturated fatty acids and composition of human aortic plaques
Auteur(s)
FELTON C. V. ; CROOK D. ; DAVIES M. J. ; ...
Résumé
How long-term dietary intake of essential fatty acids affects the fatty-acid content of aortic plaques is not clear. We compared the fatty-acid composition of aortic plaques with that of post-mortem serum and adipose tissue, in which essential fatty-acid content reflects dietary intake. Positive associations were found between serum and plaque ω6 (r=0.75) and ω3 (r=0.93) polyunsaturated fatty acids, and monounsaturates (r=0.70), and also between adipose tissue and plaque ω6 polyunsaturated fatty acids (r=0.89). No associations were found with saturated fatty acids. These findings imply a direct influence of dietary polyunsaturated fatty acids on aortic plaque formation and suggest that current trends favouring increased intake of polyunsaturated fatty acids should be reconsidered
Editeur
Lancet
Identifiant
PMID : 7934543 ISSN : 0140-6736 CODEN : LANCAO
Source
Lancet (British edition) A. 1994, vol. 344, n° 8931, pp. 1195-1196 [bibl. : 9 ref.]
Langue
Anglais
Pour les membres de la communauté du CNRS, ce document est autorisé à la reproduction à titre gratuit.
Pour les membres des communautés hors CNRS, la reproduction de ce document à titre onéreux sera fournie sous réserve d’autorisation du Centre Français d’exploitation du droit de Copie.

Pour bénéficier de nos services (strictement destinés aux membres de la communauté CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), de l'ESR français (Enseignement Supérieur et Recherche), et du secteur public français & étranger) :