Détail de la notice
Titre du Document
Food technologies/technologies of the body : the social context of wine and oil production and consumption in Bronze Age Crete
Technologies alimentaires et technologies du corps : le contexte social de la production et de la consommation de vin et d'huile dans l'Age du Bronze de la Crête
Auteur(s)
HAMILAKIS Y.
Résumé
This paper argues that conventional archaeological approaches to food need a new and sophisticated theoretical framework which acknowledges that food is culturally defined and acquires immense significance in all societies because it involves the human body. It is (through consumption) an act of incorporation involving senses, feelings and emotions. Away from the nutritionist paradigm and the subsistence discourse, this study re-examines the issue of wine and olive oil production and consumption in Bronze Age Crete and suggests that they are related to broader social and political developments rather than to environmental conditions or micro-economic concerns on the part of Bronze Age Cretan farmers.
Editeur
Taylor & Francis
Identifiant
PMID : 16475290 ISSN : 0043-8243
Source
World archaeology A. 1999, vol. 31, n° 1, pp. 38-54 [bibl. : 4 p.]
Langue
Anglais
Pour les membres de la communauté du CNRS, ce document est autorisé à la reproduction à titre gratuit.
Pour les membres des communautés hors CNRS, la reproduction de ce document à titre onéreux sera fournie sous réserve d’autorisation du Centre Français d’exploitation du droit de Copie.

Pour bénéficier de nos services (strictement destinés aux membres de la communauté CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), de l'ESR français (Enseignement Supérieur et Recherche), et du secteur public français & étranger) :