Détail de la notice
Titre du Document
Chemical composition of black plum (Vitex doniana): an under-utilized fruit
Auteur(s)
AGBEDE J. O. ; IBITOYE A. A.
Résumé
Samples of Vitex doniana fruit were collected from Akure metropolis. The dried edible portion was washed, ground into powder and analyzed for the proximate composition and mineral content. Thereafter, the phytin, tannin, ascorbic acid and sugar contents of the powder were also determined using standard procedures. The mean values for the proximate composition were: moisture 487.7±0.5, ash 52.7±0.1, fat 30.0+0.4, fibre 67.3±0.7, protein 72. 8001 and carbohydrate 289.5±0.8 g kg-1 Phytin, phytin-phosphorus and tannin levels were 100, 2822001 and 50 mg kg-1, respectively. The fruit contained relatively adequate quantities of nutritionally needed macro-mineral elements, and the concentration of sugars ranged between 474 and 40,000 mg kg-1. Though it has lower vitamin C content when compared with other well known fruits, it is safe for consumption and could be a cheap source of raw material for juice production in this region.
Editeur
WFL publisher
Identifiant
ISSN : 1459-0255
Source
International journal of food, agriculture and environment (Print) A. 2007, vol. 5, n° 2, pp. 95-96 [2 pages] [bibl. : 17 ref.]
Langue
Anglais
Pour les membres de la communauté du CNRS, ce document est autorisé à la reproduction à titre gratuit.
Pour les membres des communautés hors CNRS, la reproduction de ce document à titre onéreux sera fournie sous réserve d’autorisation du Centre Français d’exploitation du droit de Copie.

Pour bénéficier de nos services (strictement destinés aux membres de la communauté CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), de l'ESR français (Enseignement Supérieur et Recherche), et du secteur public français & étranger) :