Détail de la notice
Titre du Document
Amino acid composition of Brazilian surubim fish (Pseudoplatystoma coruscans) fed diets with different levels and sources of fat
Auteur(s)
CAMPOS Paula ; MARTINO Ricardo C. ; TRUGO Luiz C.
Résumé
Surubim (Pseudoplatystoma coruscans) is a river fish from the Brazilian Sao Francisco basin which presents a great potential for commercialization. The amino acid composition of carcasses of surubim fed isoproteic diets with variable levels and sources of fat were determined. The increase of soybean oil at levels of 4%, 8% and 12% in the rations promoted a corresponding increase in nitrogen fixation in the fish carcass, reflected by higher amino acid contents. However, the application of 12% added amounts of pig lard, corn oil, linseed oil or soybean oil, as different sources of fat, did not promote much variation in the fish amino acid fixation. The determination of the essential amino acid composition in the fish carcasses and the A/E ratios of individual amino acids provided a pattern of amino acid requirements of surubim fish.
Editeur
Elsevier
Identifiant
ISSN : 0308-8146 CODEN : FOCHDJ
Source
Food chemistry A. 2006, vol. 96, n° 1, pp. 126-130 [5 pages] [bibl. : 16 ref.]
Langue
Anglais
Pour les membres de la communauté du CNRS, ce document est autorisé à la reproduction à titre gratuit.
Pour les membres des communautés hors CNRS, la reproduction de ce document à titre onéreux sera fournie sous réserve d’autorisation du Centre Français d’exploitation du droit de Copie.

Pour bénéficier de nos services (strictement destinés aux membres de la communauté CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), de l'ESR français (Enseignement Supérieur et Recherche), et du secteur public français & étranger) :