Détail de la notice
Titre du Document
Environmental life cycle assessment (LCA) of Swedish semi-hard cheese
Auteur(s)
BERLIN Johanna
Résumé
An environmental life cycle assessment was performed to investigate the environmental consequences of the life cycle of Hushållsost, a semi-hard cheese. The assessment identified those activities that contribute most to the cheese's environmental impact throughout its life cycle from extraction of ingredients to waste management. Milk production at the farm was identified as having the greatest environmental impact, followed by cheesemaking at the dairy, retailing, and the production of plastic wrapping. The environmental impact could be reduced by minimising wastage of milk and cheese throughout the life cycle, without any effect on the quality of the product. Increasing the yield of cheese would also bring about substantial improvements as less milk would have to be produced on farms.
Editeur
Elsevier
Identifiant
ISSN : 0958-6946
Source
International dairy journal A. 2002, vol. 12, n° 11, pp. 939-953 [15 pages] [bibl. : 1 p.1/4]
Langue
Anglais
Pour les membres de la communauté du CNRS, ce document est autorisé à la reproduction à titre gratuit.
Pour les membres des communautés hors CNRS, la reproduction de ce document à titre onéreux sera fournie sous réserve d’autorisation du Centre Français d’exploitation du droit de Copie.

Pour bénéficier de nos services (strictement destinés aux membres de la communauté CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), de l'ESR français (Enseignement Supérieur et Recherche), et du secteur public français & étranger) :