Détail de la notice
Titre du Document
Adhesive qualities of soybean protein-based foamed plywood glues
Auteur(s)
HOJILLA-EVANGELISTA Milagros P.
Résumé
The potential of soy protein-based plywood glues for foam extrusion was evaluated. Standard glue mixes containing the soy flours Honeysoy 90, ISU-CCUR, Nutrisoy 7B, and defatted Soyafluff, and the soy concentrates Arcon F and Procon 2000 showed excellent foaming and adhesive qualities but did not have the ability to refoam. To improve refoaming capability, the formulations were modified by increasing the quantities of soy flour or concentrate so that they provided 3.48 g protein/100 g of glue mix. This was the amount of protein contributed by animal blood when it was used as the extender in the standard formulation for foamed glue. All the modified glues containing soy flour or concentrate had good refoaming properties and adhesive strengths that were at least equal to that of the control glue. Simple cost analysis also indicated that when soy flour was used, the modified formulations were cheaper to produce than the current blood-based glue.
Editeur
Springer
Identifiant
ISSN : 0003-021X
Source
Journal of the American Oil Chemists' Society A. 2002, vol. 79, n° 11, pp. 1145-1149 [5 pages] [bibl. : 12 ref.]
Langue
Anglais
Pour les membres de la communauté du CNRS, ce document est autorisé à la reproduction à titre gratuit.
Pour les membres des communautés hors CNRS, la reproduction de ce document à titre onéreux sera fournie sous réserve d’autorisation du Centre Français d’exploitation du droit de Copie.

Pour bénéficier de nos services (strictement destinés aux membres de la communauté CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), de l'ESR français (Enseignement Supérieur et Recherche), et du secteur public français & étranger) :