Détail de la notice
Titre du Document
Vitamin C in Inuit traditional food and women's diets
Auteur(s)
FEDIUK Karen ; HIDIROGLOU Nick ; MADERE René ; ...
Résumé
Vitamin C values for 37 traditional foods (TFs) of the Inuit of the Canadian Arctic and women's intakes from TF and market food (MF) are reported. This is the first report on vitamin C values in several traditional food samples. There are a variety of rich sources of vitamin C from animal and plant food with the most notable among items with multiple samples being raw fish (Coregonus spp.) eggs (49.6 ± 12.3 mg/ 100 g, mean ± S.D.), raw whale (Delphinapterus leucas and Monodon monoceros) skin, locally termed mattak, (36.0 ± 8.7 and 31.5 ± 7.0 mg/10 g), caribou liver (Rangifer tarandus) (23.8 ± 4.9 mg/100 g), ringed seal liver (Phoca hispida) (23.8 ± 3.8 mg/100 g), and blueberries (Vaccinium uliginosum) (26.2 ± 4.9 mg/100 g). Dietary analysis of 20-40-year-old women's 24-h recalls for vitamin C as TF and MF revealed total mean intake of 60 ± 8 mg/day (mean ± S.E.). TF contributed only 20% of total intake, although there was significant seasonal variation (P<0.02). While rich sources of vitamin C are present as TF, the primary contemporary dietary sources of this nutrient are fortified MF.
Editeur
Elsevier
Identifiant
ISSN : 0889-1575
Source
Journal of food composition and analysis (Print) A. 2002, vol. 15, n° 3, pp. 221-235 [15 pages] [bibl. : 1 p.1/2]
Langue
Anglais
Pour les membres de la communauté du CNRS, ce document est autorisé à la reproduction à titre gratuit.
Pour les membres des communautés hors CNRS, la reproduction de ce document à titre onéreux sera fournie sous réserve d’autorisation du Centre Français d’exploitation du droit de Copie.

Pour bénéficier de nos services (strictement destinés aux membres de la communauté CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), de l'ESR français (Enseignement Supérieur et Recherche), et du secteur public français & étranger) :